關於我自己

Hong Kong
因為OL生活平淡,所以最愛是閒在生活中享受生活,分享生活!至今,由平凡到晚晚的OT的OL到今日的自由接Job的Freelance Marketing同Blogger ,4年間試了不同的美容產品與療程,出席了不同的發佈會及聚會。透過這些機會,讓我可以在盡情地分享我如何在生活中享受生活。 其實要靚好簡單,享受生活也好簡單!

2013年9月14日 星期六

美味的健康沙律

平時的午餐,我通常都是帶飯的。

但剛剛的一個星期,因媽媽去左旅行,唯有自己搞掂。一向不愛茶記的我,想了又想,都係食草(即係菜沙律)最適合想減肥的我。其實只要加少少心思,一包沉悶的沙律菜都變了不同的姿采。



一連三日,預備了不同的沙律。
第一日 ﹣ 紫蘇醋沙律。
紫蘇醋由起市買回來,沙律菜都係起市買回來。十級方便,只要加2只蛋白,就OK了!

第二日 ﹣ 蜜糖黑醋橄欖油水耕菜沙律。
只要將蜜糖,黑醋同橄欖油MIX埋一齊就OK了。不過呢個要一邊MIX一邊試味。蜜糖太多,會太甜,黑醋太多又會太酸!呢日用了水耕菜,還加了車厘茄,栗米同蛋白,色彩鮮豔豐富喲。

第三日 ﹣ 乳酪沙律。
只須係起市買原味乳酪,同D菜,車厘茄,栗米同蛋白MIX埋就OK了!



而呢個,就係我今日既早午餐了。因為發現媽媽買了沙律菜回來,雪櫃還有剩下的乳酪,所以就成了呢個早午餐了。加左少少黑醋,比只有乳酪更加美味。今日沒有加太多的東東,只加了麥餅碎,賣相都OK呀!還打了一杯朱古力乳酪奶昔,平時加水同生果打的,估不到加入乳酪,味道都不錯。

所以話,係生活中加少少心思,簡簡單單的東西,都可以有出奇不意的效果。生活又何須複雜呢!


Mon 私家屋 web site
http://monprivatehouse.wix.com/monprivatehouse
Mon 私家屋 Facebook Fan Page
https://www.facebook.com/welcometopmonprivatehouse
Mon 私家屋 Blog Link
http://welcometopmonprivatehouse.blogspot.hk
Google+
https://plus.google.com/u/0/117948322261768957014/plusones
Twitter
https://twitter.com/Momokocha