關於我自己

Hong Kong
因為OL生活平淡,所以最愛是閒在生活中享受生活,分享生活!至今,由平凡到晚晚的OT的OL到今日的自由接Job的Freelance Marketing同Blogger ,4年間試了不同的美容產品與療程,出席了不同的發佈會及聚會。透過這些機會,讓我可以在盡情地分享我如何在生活中享受生活。 其實要靚好簡單,享受生活也好簡單!

2013年10月16日 星期三

新蒲崗,新蒲點?!


大家可以想像下黃昏後嘅新蒲崗會點?假日嘅新蒲崗會點?一個慢慢被工業淘汰嘅新蒲崗,原來係黃昏後,假日會係好多人嘅新蒲點!

我噚日,就去左一幢工廈中,一個既可望住維港景,既可BBQ嘅地方,幫朋友慶祝生日!

BBQ嘅室外地方十分寬敞,只有一個爐,完全擁有一班朋友的私人空間。對住個維港景,都真係好HEA,好爽!

食物方面,有新奇的炭烤燒肉,炭燒薯仔片(可配牛油或盬),各種丸類,扒類。值得推介食物:
1)炭烤燒肉,烤完係燒肉皮,超脆!隔離朋友都聽到大家食緊脆皮。實不相瞞,我平時嘅飲食習慣係所有皮都SAY NO。呢一個,連我都忍唔住食左2塊。
2) 炭燒薯仔片,通常薯仔/蕃薯都係用錫紙包住煨。但呢度就切片。好似烤薯片咁。店主話等到金黃,就可以加牛油或盬。我們試左加牛油同什麼都沒有加。兩種不同味道,各有特式。
3)烤車厘茄。直接放上網烤,已經很美味。




據店主講, 會加入更多烤燒食品同飲品選擇,食品只要兩日前預訂就OK!保證新鮮。稍後還會加入CAFE同占卜,我相信,慢慢呢度就會係朋友與朋友之間嘅落腳點。

我們時常話要活化工廈,呢度正正係一個好例子,將已經丟空了的工廈,加入新原素,令已慢慢被遺忘的社區活化起來。

想知係邊,PM問我啦!